Mondwerk: klachten in en om de mond verhelpen

Er gaat geen dag voorbij zonder dat wij onze mond, tanden, tong en kaken gebruiken. Om te kauwen, te slikken, te praten, te kussen, te lachen enzovoort. Het normale functioneren of bewegen kan om verschillende redenen verstoord raken. Denk aan knarsetanden en kaakklemmen (bruxisme) in de slaap, het niet goed meer kunnen openen van je mond, kaakklachten met als gevolg nekklachten enzovoort. Dit kan te maken hebben met angst, boosheid of andere stressfactoren in het leven. Ook een behandeling van de tandarts, orthodontist of kaakchirurg (bijvoorbeeld het trekken van een kies, een beugel of een draadje achter de tanden), kan bij volwassenen en kinderen voor langdurige klachten zorgen. Of zelfs zo doorwerken dat het een verwarrende invloed heeft op het karakter, de concentratie, de coördinatie en het immuunsysteem. Craniotherapie kan de klachten op een positieve manier beïnvloeden en eventuele schade minimaliseren of zelfs totaal oplossen.

 

De behandeling

Wij werken met een zachte methode om alle spieren, bindweefsel en botten van de kaak en mond te ontspannen. We bouwen dit langzaam op en beginnen met lijf, nek, hoofd, jukbeenderen, boven- en onderkaak en de oppervlakkige grote kauwspieren. In vele gevallen is het ook nodig om in de mond te werken met de dieper gelegen structuren, zoals het gehemelte, mondbodemspieren en tanden. Hierbij dragen we ‘vinyl’ handschoenen in verband met de hygiëne.

 

Het effect

Na één tot drie behandelingen ervaren veel mensen meer ruimte en ontspanning in en om de mond. Daarnaast is het vaak makkelijker om het kaakgewricht beter te bewegen en om met meer kracht te kauwen. Ook een belangrijke verandering is dat de meeste mensen merken dat ze zichzelf duidelijker kunnen verwoorden, hun mening kenbaar durven maken en beter hun grenzen aanvoelen en aangeven. Last but not least: ontspanning van de mond(bodem) gaat regelmatig samen met ontspanning van de bekkenbodem.