Sandra en Cranio Sacraal Therapie

Afgelopen november haalde Sandra Klous haar diploma en mag zich Cranio Therapeut noemen. Sandra is al jaren een bekend gezicht bij de fysiotherapeuten in Wijk aan Zee en is nu naast fysiotherapeut ook Cranio Therapeut.

Naast het ritme van de hartslag en de ademhaling, is er ook het cranio sacrale ritme, het ritme waarop hersenvocht in hersenen, hoofd en lichaam pulseert. Een Amerikaanse arts (John E. Upledger) zag dat ritme ooit tijdens een operatie en is onderzoek gaan doen waaruit Cranio voortvloeide. Cranio is een behandeling van het bindweefsel. Door middel van langdurige zachte aanraking lossen blokkades in het bindweefsel op, het zenuwstelsel komt tot rust en het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. “Bindweefsel is heel slim”, legt Sandra uit, “bindweefsel slaat dingen op net als een cassettebandje. Een flinke val, een operatie maar ook emoties en verkeerde voeding staan allemaal op dat bandje en kunnen het bindweefsel vestoren, zo ontstaan de blokkades. Tijdens een Cranio behandeling komen er afvalstoffen vrij, dat kan soms gepaard gaan met vermoeidheid. Het is dan ook belangrijk om veel te drinken na een behandeling”. Er wordt gewerkt volgens een specifiek protocol waarbij vaste punten van het lichaam worden aangeraakt. Een behandeling geeft veel rust en ontspanning. “Daarnaast wordt iemand bewust van het lijf, tegenwoordig ook wel mindfulness genoemd. Tijdens de behandeling stel ik vragen over wat iemand precies voelt en ik vraag de focus daarbij te houden”.

 

Cranio werkt bij heel veel klachten zoals; burn- out, stress, langdurige pijnklachten enzovoort. Zelf kwam Sandra in aanraking met Cranio omdat ze last had van migraine. “Ik ben een paar keer behandeld en heb daarna nooit meer migraine gehad”. Geprikkeld door wat Cranio al- lemaal kan doen ging ze naar de open dagen voor Cranio- en Visceraal therapie waarna ze begon met de opleiding voor Visceraal therapie. “In dat jaar heb ik heel goed leren voelen met mijn handen”. En vervolgens is ze de vierjarig opleiding Cranio gestart. “Ik moest mezelf onder de loep nemen en ik ben gaan zien wat mijn oude patronen zijn. Ik heb geleerd dat ik niet meer hoef te reageren vanuit deze patronen, maar dat er meer opties zijn. Dit maakt mij sterker. De opleiding heeft me geholpen mijn blinde vlekken en oude pijnen te zien. Ik weet nu hoe ik daarmee om kan gaan zodat ik daar niet meer omheen hoef te leven, wat niet altijd makkelijk is. 

Hier kan ik nu ook andere mensen bij ondersteunen”, vertelt Sandra. Al van kleins af aan hielp ze graag anderen en eigenlijk wist ze al heel jong dat ze fysiotherapeut, of eigenlijk chiropractor, wilde worden. Toch kwam ze er met een omweg. “Ik wilde eerst huidtherapie gaan studeren maar toen ik de boeken in huis had vond ik het niet meer interessant. M’n studentenkamer in Utrecht had ik meteen opgezegd”. Vervolgens studeerde Sandra bewegingswetenschappen aan de VU, maar realiseerde zich gaandeweg dat ze liever mensen direct hielp dan dat ze onderzoek deed. “Ik wilde graag menselijk contact”. Na een tussenjaar was fysiotherapie een logische keuze en daar heeft Sandra veel geleerd, met zelfs een stage in Indonesië. “Ik ben dankbaar dat ik deze weg tot nu toe heb afgelegd en de kans kreeg om te leren werken met Cranio. Hierdoor heb ik mezelf kunnen ontwikkelen. Ik vind het heel belangrijk om Cranio onder de aandacht te brengen, want het is nog veel te onbekend en zo waardevol”.

 

Meer informatie op deze site.

Tekst en foto: Stephanie Dumoulin.

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.